NewsJak dezaktywować lub usunąć konto na Facebooku?

Jak dezaktywować lub usunąć konto na Facebooku?

Kamil
0komentarzy

Zakładając konto na Facebooku mamy nadzieję, że będziemy z niego korzystać przez wiele lat. Nie zawsze jednak panujące tam zasady nam pasują, lub po prostu po jakimś czasie chcemy mieć spokój i nie potrzebujemy profilu. Sprawdźmy więc, jak dezaktywować oraz usunąć konto na Facebooku. 

 

Już na samym początku warto wspomnieć, że usunięcie konta na Facebooku TRWALE usuwa wszystkie dane – nie ma możliwości odzyskania konta ani żadnych wysłanych danych. Oznacza to, że wszystkie znajomości, wydarzenia, posty i przede wszystkim zdjęcia oraz filmy zostaną trwale skasowane. Jeśli chcemy na jakiś czas zawiesić naszą aktywność na portalu, dobrym pomysłem będzie dezaktywacja, czyli zawieszenie konta. 

 

Dezaktywacja konta na Facebooku.

 

Aby dezaktywować konto na Facebooku, logujemy się na swój profil, a następnie klikamy na symbol kółka zębatego w prawym górnym rogu okna. Następnie wybieramy opcję „Ustawienia konta”, klikamy zakładkę „Bezpieczeństwo” w lewej kolumnie i klikamy opcję „Dezaktywuj konto”. 

 

 

Po dezaktywacji konta, nasz profil znika z Facebooka – jest niewidoczny dla innych użytkowników. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że w każdej chwili możemy ponownie aktywować konto i powrócić do społeczności. Ponadto w każdej chwili mamy wgląd do swojego konta, do zdjęć, filmów, postów, znajomych etc. Jeśli jednak chcemy raz na zawsze pozbyć się swojego profilu, powinniśmy przejść do procedury usuwania konta.

 

Usuwanie konta na Facebooku.

 

Pamiętajmy, że usunięcie konta na Facebooku trwale i nieodwołalnie usuwa wszystkie zapisane na profilu dane. 

 

Przed usunięciem profilu możemy pobrać kopię swoich danych. W tym celu przechodzimy do „Ustawień konta”, klikamy zakładkę „Ogólne”, a następnie klikamy opcję „Pobierz kopię swoich danych z Facebooka” oraz „Uruchom moje archiwum”. W pobranym pliku znajdziemy wszystkie informacje z osi czasu. 

 

 

Po pobraniu wszystkich danych i informacji, możemy przejść do usunięcia konta na Facebooku. Aby tego dokonać, należy zalogować się na swoje konto, a następnie wypełnić specjalny formularz usuwania konta. Po jego wypełnieniu portal sam zajmie się całą procedurą i w przeciągu kilku godzin nasz profil zniknie z Facebooka bezpowrotnie. 

 

Dodaj komentarz:
Twoja ocena:
Liczba komentarzy: 0