NewsJak ustawić wyskakujące okienka z ostrzeżeniami w Windows 7?

Jak ustawić wyskakujące okienka z ostrzeżeniami w Windows 7?

Kamil
1komentarzy

System Windows 7 jest bardzo opiekuńczy. Brzmi to trochę dziwnie, ale początkujący użytkownicy na każdym kroku są zasypywani ostrzeżeniami, monitami, informacjami, wskazówkami itp. Po pewnym czasie zaczyna to denerwować, a na domiar złego nie istnieje prosta i skuteczna metoda wyłączenia tych ostrzeżeń. Tym razem podpowiemy, jak wyłączyć ostrzeżenia pojawiające się przy uruchamianiu pobranych programów.

 

Jeśli ktoś intensywnie korzysta z komputera i Internetu, z pewnością często pobiera różne programy. Zazwyczaj przy próbie instalacji, system wyświetla informację z ostrzeżeniem, że nie może zweryfikować wydawcy i instalacja może być niebezpieczna itp. Aby kontynuować proces należy wybrać opcję „Uruchom”. Co prawda nie jest to początkowo denerwujące, ale po kilku miesiącach korzystania z programu ciągle klikanie w potwierdzenie może uprzykrzyć życie. Za powyższe komunikaty odpowiada zabezpieczenie o nazwie Attachment Execution Services. Ta funkcja systemu Windows w teorii ma uniemożliwiać wyrządzanie szkód w komputerze przez oprogramowanie pobrane z Internetu. Prawda jest jednak taka, że już średnio zaawansowany użytkownik ma wystarczająco doświadczenia oraz wiedzy o tym, aby nie instalować wszystkiego jak popadnie.

 

Jeśli mamy dość tego typu powiadomień i ostrzeżeń, możemy je wyłączyć. Aby tego dokonać, w pierwszej kolejności przechodzimy do menu Windows, a następnie w polu wyszukiwania wpisujemy „regedit” i otwieramy edytor rejestru klikając dwukrotnie na regedit.exe. Po chwili ukaże się okno edytora rejestru, w którym przechodzimy do następującego klucza:

 

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies

 

 

Następnie klikamy na gałęzi „Policies” prawym przyciskiem myszy i w z menu kontekstowego wybieramy polecenie „Nowy – Klucz”. W polu nazwy klucza wpisujemy „Attachments” i potwierdzamy klawiszem Enter.  W kolejnym kroku klikamy prawym przyciskiem myszy na utworzonym przed chwilą kluczu i z menu kontekstowego wskazujemy polecenie „Nowy – Wartość DWORD”. W polu nazwy wartości wpisujemy „SaveZoneInformation”, po czym potwierdzamy klawiszem Enter. W ostatnim kroku klikamy dwukrotnie nową wartość „SaveZoneInformation” i w polu „Dane wartości” wprowadzamy cyfrę 1. Aby potwierdzić wszystkie zmiany, klikamy na OK i zamykamy Edytor rejestru.

 

 

Od teraz, po ponownym uruchomieniu komputera, podczas uruchamiania pobranych programów nie będziemy nękani żadnymi powiadomieniami, ostrzeżeniami itp. 

 

Dodaj komentarz:
Twoja ocena:
Liczba komentarzy: 1
  • dodał: Krzysiek Niestety, nie działa. Mam to wszystko, a komunikaty dalej mnie nękają.