NewsJak usunąć konto na Facebooku?

Jak usunąć konto na Facebooku?

Michał
0komentarzy

Chcesz opuścić społeczność Facebooka? Przeprowadzimy Cię przez proces usuwania konta i wskażemy możliwości archiwizacji i dezaktywacji konta. 

 

Facebook daje możliwość trwałego usunięcia konta – wówczas nie ma możliwości przywrócenia go, jak również – dezaktywacji, która polega na usunięciu osi czasu z serwisu. Wówczas niemal całkowicie znikasz jako osoba na FB (nie można podejrzeć twojej osi czasu, wyszukać cię), ale nadal masz konto i w serwisie znajdują się wszystkie informacje, które przesłałeś podczas użytkowania. Możesz podjąć decyzję – chcesz usunąć trwale konto, czy tylko czasowo wyłączyć się ze społeczności, zostawiając sobie furtkę do łatwego powrotu. My pokażemy obie możliwości. 

 

Uwaga ogólna:

 

Przed usunięciem swoje konta możliwe jest pobranie informacji, jakie zebrał o nas Facebook. Wówczas w zakładce Ogólne ustawienia konta należy wybrać przycisk Pobierz kopię swoich danych z Facebooka.

 

 

Zostaniemy przeniesieni na stronę umożliwiającą pobranie informacji – należy wybrać opcję Uruchom moje archiwum, podać hasło i pobrać informacje z Facebooka (posty, zdjęcia, filmy, rozmowy na czacie itd). Jeśli nie chcemy tego zarchiwizować – możemy pominąć ten krok. 

 

Dezaktywacja konta

 

1. Należy wejść w panel ustawień.

 

 

 

2. Przejdź do zakładki Bezpieczeństwo, gdzie należy wybrać funkcję Dezaktywuj konto.

 

 

3. Ostatnim etapem procesu jest potwierdzenie i podanie przyczyn opuszczenie społeczności. W tym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości e-mail od Facebooka!

 

 

4. Po potwierdzeniu, musisz jeszcze podać hasło i twoje konto zostanie dezaktywowane. Jeśli zechcesz wrócić do Facebooka, możesz zalogować się na stare dane i dokonać aktywacji konta. 

 

 

Usunięcie konta

 

O ile dezaktywacja jest prosta i łatwo dostępna, o tyle proces trwałego usunięcia konta nie jest umieszczony w panelu ustawień. Bezpośrednie hiperłącze do usunięcia konta znajduje się tutaj

 

Jeśli nie działa, to musisz wyszukać je ręcznie: wejdź do zakładki Pomocy, wybierz opcję Zarządzaj swoim kontem, a następnie – przycisk Dezaktywacja, usuwanie konta i nadawanie mu statusu „In memoriam”.  Tam, w śródtytule Usuwanie Konta, znajduje się zakładka: W jaki sposób mogę trwale usunąć swoje konto? 

 

 

 

Kliknij na przycisk, rozwinie się opis, w którym należy zlokalizować łącze „poinformuj nas o tym”. To pod takim enigmatycznym przyciskiem kryje się opcja usuwania konta.

 

 

 

Nie pozostaje nic innego jak potwierdzić usunięcie konta: podać hasło i przepisać kod weryfikujący. W tym momencie rozpocznie się proces usuwania konta, który możesz przerwać w ciągu 14 dni od złożenia tej deklaracji. 

Dodaj komentarz:
Twoja ocena:
Liczba komentarzy: 0