NewsJak usunąć pliki cookie i historię przeglądania w Firefox?

Jak usunąć pliki cookie i historię przeglądania w Firefox?

Kamil
0komentarzy

Jeśli zależy nam na czynnej i biernej prywatności w Internecie musimy pamiętać o kilku zasadach. Jest to szczególnie ważne, gdy w sieci spędzamy bardzo dużo czasu lub korzystamy z jednego komputera na spółkę z rodziną, współpracownikami lub znajomymi. Sprawdźmy więc, jak usunąć pliki cookie oraz historię przeglądania w przeglądarce Mozilla Firefox.

 

Jeśli często korzystamy z sieci, po jakimś czasie strony internetowe i różne serwisy „wiedzą”, czym się interesujemy, jakie są nasze poglądy oraz preferencje, dzięki czemu mogą dopasować reklamy oraz oferty by wpłynąć na nasze decyzje zakupowe. Jednym to nie przeszkadza, innym wręcz pomaga i się podoba, inni jednak nie chcą takiej formy śledzenia. Czy można to ograniczyć? Oczywiście, wystarczy regularnie czyścić tzw. pliki cookie, czyli ciasteczka przeglądarki. 

 

Aby usunąć pliki cookie w przeglądarce Mozilla Firefox, klikamy na pasek Firefox w lewym górnym rogu programy, z listy menu wybieramy „Opcje”, a następnie przechodzimy do zakładki „Prywatność”. W sekcji „Historia” klikamy w podświetloną opcję dot. usuwania pojedynczych ciasteczek. W nowym okienku możemy usunąć zarówno wybrane ciasteczka dopasowane do konkretnych stron, jak również wszystkie pliki z przeglądarki. W tym celu klikamy na opcję „Usuń wszystkie ciasteczka”.

 

 

W tym samym miejscu możemy także wyczyścić historię przeglądarki. W tym celu w zakładce „Prywatność” w sekcji „Historia” klikamy na podświetloną opcję dot. czyszczenia ostatniej historii. W nowym okienku możemy wybrać, czy chcemy usunąć historię sprzed godziny, dwóch lub czterech godzin, z dzisiejszego dnia lub globalnie, od początku użytkowania przeglądarki. Możemy także wybrać, które elementy zostaną usunięte, tj. dane formularzy, historia przeglądanych stron, aktywne logowania itp. Co ciekawe, w tym samym miejscu możemy także usunąć tylko ciasteczka z wybranego okresu. Aby usunąć wybrane elementy klikamy na opcję „Wyczyść teraz”. 

 

 

Należy pamiętać, że usunięcie wybranych elementów tj. historii, zapamiętanych haseł etc. jest NIEODWRACALNE.

Dodaj komentarz:
Twoja ocena:
Liczba komentarzy: 0