NewsJak wyłączyć niepotrzebne funkcje systemu Windows 7?

Jak wyłączyć niepotrzebne funkcje systemu Windows 7?

Kamil
0komentarzy

System Windows 7, mimo wielu lat na rynku nadal cieszy się ogromną popularnością. Nie wszyscy są w stanie przekonać się do Windowsa 8. Jeśli należycie do grupy tradycjonalistów i chcielibyście usprawnić popularną „Siódemkę”, warto poświęcić temu chwilę czasu. Zacznijmy od wyłączenia zbędnych funkcji systemu.

Jeśli z pewnych funkcji nigdy nie korzystamy lub nie chcemy korzystać w przyszłości, warto je wyłączyć, aby nie zaśmiecały systemu. W niektórych przypadkach wyłączenie pewnych funkcji może przyspieszyć działanie komputera, choć powinniśmy być bardzo rozważni – jeśli wyłączymy coś ważnego, możemy uszkodzić system. Jeśli mamy wątpliwości co do pewnych funkcji, warto sprawdzić wszystko np. na forach internetowych lub tradycyjnie w przeglądarce Google.


Aby wyłączyć wybrane funkcje systemu Windows 7 otwieramy Menu Start, a następnie przechodzimy do Panelu Sterowania i wybieramy narzędzie Programy i funkcje. Następnie w nowo otwartym oknie po lewej stronie znajdziemy funkcję Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows – klikamy na nią.



Po chwili pojawi się niewielkie okno, w którym znajdziemy listę wszystkich funkcji systemowych. Aby wyłączyć daną funkcję, wystarczy ją odznaczyć. A co warto wyłączyć? Jeśli nie korzystamy z funkcji multimedialnych oferowanych przez system (Windows DVD Maker, Windows Media Center i Windows Media Player) i korzystamy z alternatywnych programów, warto je wyłączyć. Oprócz tego możemy wyłączyć gry systemowe wraz z grami internetowymi, jak również przeglądarkę Internet Explorer, jeśli korzystamy z alternatywy. Na deser możemy wyłączyć gadżety systemu Windows, jak również składniki komputera typu Tablet, jeśli korzystamy z tradycyjnego komputera bez dotykowego ekranu.



Po wyłączeniu (lub włączeniu) wybranych funkcji, klikamy na OK i czekamy, aż system wprowadzi zmiany. Warto również pamiętać, że funkcje nie są usuwane z komputera, a jedynie wyłączane – jeśli zechcemy je włączyć ponownie, w każdej chwili możemy powrócić do przedstawionych wyżej ustawień. Po zakończeniu całego procesu należy ponownie włączyć i wyłączyć komputer.

Dodaj komentarz:
Twoja ocena:
Liczba komentarzy: 0