NewsJak wysyłać duże pliki za pomocą Dropboxa?

Jak wysyłać duże pliki za pomocą Dropboxa?

Kamil
0komentarzy

Jeszcze kilka lat temu przesyłanie plików pomiędzy komputerami w różnych lokalizacjach było sporym problemem. Mogliśmy wysłać wszystko w paczkach za pomocą poczty elektronicznej, specjalnego serwisu lub z wykorzystaniem specjalnej funkcji w komunikatorze internetowym. Niestety było to bardzo czasochłonne i bardzo często wystarczył jeden błąd, aby zaczynać wszystko od początku. Dziś jest zupełnie inaczej. Wystarczy posiadać konto w usłudze Dropbox, aby cały proces był szybki i wygodny.

 

Od jakiegoś czasu udostępnianie danych za pośrednictwem usługi Dropbox jest jeszcze łatwiejsze, gdyż pojawiła się specjalna opcja, która jeszcze bardziej ułatwia i przyspiesza cały proces. Panowie z Dropboxa nawet na chwilę się nie zatrzymują i ciągle udoskonalają swoją usługę. Obecnie do dyspozycji użytkowników oddano nowy sposób udostępniania plików. Otóż w najnowszej wersji oprogramowania dedykowanego do usługi pojawiła się opcja udostępniania łącza do Dropboxa zintegrowana z zasobnikiem systemowym oraz menu kontekstowym. 

 

 

Aby udostępnić dowolny plik lub cały katalog, wystarczy wejść do katalogu Dropboxa na dysku twardym komputera, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy na elemencie, który chcemy udostępnić. Następnie z menu kontekstowego wybieramy opcję „Udostępnij łącze do Dropbox”. Po chwili w zasobniku systemowym pojawi się informacja, że łącze jest gotowe do skopiowania i zostało umieszczone w schowku. W następnym kroku wystarczy wkleić link w wiadomości e-mail, komunikacie na forum czy w komunikatorze internetowym. Jest jednak pewna wada tego rozwiązania.

 

Pamiętajmy, że z linku może skorzystać każdy, dlatego też, jeśli wkleimy łącze publicznie, każdy będzie mógł z niego skorzystać. Pamiętajmy również, że linku nie możemy skasować z poziomu programu na komputerze. Aby usunąć link, należy wejść na stronę Dropboxa, zalogować się na swoje konto, a następnie przejść do zakładki „Łącza” – tam znajdziemy wszystkie udostępnione lokalizacje. Jeśli chcemy skasować takie łącze, wystarcz nacisnąć krzyżyk przy konkretnej pozycji i potwierdzić swój wybór. 

Dodaj komentarz:
Twoja ocena:
Liczba komentarzy: 0