AGDPłyta indukcyjna - czym się charakteryzuje?

Płyta indukcyjna - czym się charakteryzuje?

Nowoczesne sprzęty w kuchni pomagają wykonywać codzienne obowiązki. Czasy, w których gotowanie obiadu dla całej rodziny było wielkim wyzwaniem na szczęście dawno już minęły. Dziś z pomocą przychodzi między innymi płyta indukcyjna. Co to takiego i czym się charakteryzuje?

 

Płyta indukcyjna na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjną elektryczną płytę grzewczą. W tym przypadku jednak, zamiast tradycyjnych grzałek, które rozgrzewają się do czerwoności, pod szklaną płytą znajdują się specjalne cewki indukcyjne. Gdy na płycie postawimy specjalne naczynia ze stali ferromagnetycznej, cewki zaczną wytwarzać zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytworzy ciepło w naczyniu. Reasumując, zamiast płyty, nagrzewa się jedynie dno garnka i przygotowywana wewnątrz potrawa.

 

Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić ogromne ilości energii, jest bezpieczne (nie można się oparzyć o płytę) i wygodne. Po zdjęciu garnka z gorącą potrawą płyta staje się chłodna, nawet, gdy jest włączona na pełną moc. Nawet, jeśli na kuchence położymy przypadkowe przedmioty np. dziecięcą zabawkę, sztućce, szklankę, butelkę z wodą itp., płyta nie włączy się, nie wywoła pożaru itp. Do włączenia się płyty niezbędne jest specjalne naczynie o płaskim dnie – dopiero wtedy system aktywuje płytę.

 

Kolejną zaletą jest krótszy czas gotowania – około 30 procent krótszy w przypadku rozwiązań konwencjonalnych. Nie można również zapominać o znacznie prostszym utrzymaniu płyty w czystości, bowiem potrawy, nawet jeśli wykipią z garnka, nie przypalają się i wystarczy je zetrzeć tuż po gotowaniu.

2+2=