Piekarnik do zabudowy - jak wybrać najlepszy?
Wybór odpowiedniego sprzętu AGD w dobie niesamowitego postępu technologicznego oraz ogromnej ilości najróżniejszych propozycji na rynku, może przyprawić o zawrót głowy nawet doświadczonych użytkowników. Na co zwracać uwagę wybierając piekarnik do zabudowy?
Pierwszym wyborem, który jest ograniczony do możliwości domu lub mieszkania, jest wybór urządzenia elektrycznego lub gazowego. W przypadku piekarników gazowych, ilość dodatkowych funkcji i możliwości jest dość ograniczona, ale jeśli możemy zdecydować się na piekarnik elektryczny, z pewnością trafimy na wielofunkcyjne i bardzo zaawansowane rozwiązania, które sprostają wymaganiom nawet wybrednych kucharzy.
W przypadku piekarników elektrycznych możemy zdecydować się na kilka dodatkowych rozwiązań. Może to być między innymi piekarnik z funkcją pieczenia z wykorzystaniem pary, jak również piekarniki z funkcją mikforali, co pozwoli na zastąpienie kilku dotychczasowych urządzeń jednym, nowoczesnym rozwiązaniem.
W większości przypadków znajdziemy piekarniki o szerokości od 59 do 60 centymetrów – to dość standardowy parametr. Możemy jednak wybrać wysokość piekarnika i w tym przypadku mamy dwie wersje do wyboru – nieco mniejszą o wysokości do 50 centymetrów i standardową wersję o wysokości od 58 do 61 centymetrów. Przed wyborem konkretnego modelu warto sprawdzić możliwości montażowe w szafkach, aby uniknąć zbędnych i czasochłonnych modyfikacji.
Warto wybierać modele nowoczesne, wyposażone między innymi w termoobieg oraz teleskopowe prowadnice na co najmniej dwóch poziomach. Pozwoli to przygotowywać kilka potraw jednocześnie. Należy również pamiętać o systemie czyszczenia, aby późniejsza eksploatacja była prosta, bezpieczna i higieniczna. Nie wolno również zapominać o pojemności piekarnika, aby w późniejszym etapie przygotowywanie potraw dla całej rodziny było szybkie i komfortowe.